Regionalne potrawy wielkanocne

Wszystkim znane są wielkanocne potrawy w postaci jajek z majonezem czy żurku z białą kiełbasą. Jednak kuchnie regionalne oferują jeszcze inne potrawy świąteczne.

Znana na terenie Małopolski zupa nazywana Chrzanówką to potrawa dorównująca smakiem żurkowi. Do jej przygotowania potrzebne są mięsa z koszyczka Wielkanocnego, jajko i jarzyny. Przygotowuje się ją w garnku z serwatką. Dodajemy chrzan (najlepiej świeżo tarty) i podajemy zupę z chlebem. Na uwagę zasługuje również serwatka Handzlowska. Ta płynna potrawa przygotowywana jest już na kilka dni przed świętami.  W glinianym garnku odkłada się serwatkę ze skórkami chleba. Czeka się do momentu, aż serwatka się ukisi i podgrzewa. Po oddzieleniu zebranego na dnie osadu dodaje się starty chrzan, kiełbasę, boczek oraz jaja. Tak przygotowana potrawa ma kwaśny smak, w którym wyczuć można wędzoną nutę. Serwatka Handzlowska znana jest głównie na Podkarpaciu. Inspirując się Podhalem, można przygotować dla najbliższych jagnięcinę ze śliwkami. Optymalna temperatura pieczenia tego wyjątkowo smacznego mięsa wynosi 200 stopni. Należy pamiętać, żeby nie nakłuwać jagnięciny, bo powoduje to wyciekanie z niej soków. Kolejną potrawą mięsną, którą jest przyrządzić na Wielkanoc, jest cielęcina z czosnkiem. Potrawa ta przygotowywana jest głównie na terenie Wielkopolski. Niezależnie od regionu na każdym stole wielkanocnym pojawia się majonez. Tradycyjnie przygotowywany był w domu, teraz również można wykonać go we własnej kuchni. Do przygotowania tego świątecznego specjału potrzebne są:

– dwa żółtka

– olej

– musztarda

– sok z cytryny

– sól, pieprz, cukier

Dwa żółtka wbijamy do naczynia. Dodajemy 1 łyżkę stołową musztardy i 1 łyżkę stołową soku z cytryny. Przygotowujemy blender i mieszamy masę przez kilka minut, używając najszybszych obrotów.  Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy do niej powoli olej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przyprawy i majonez jest już gotowy. Tradycyjny majonez jest o wiele zdrowszy niż ten kupowany w sklepie.

Dodaj komentarz